Hlavní navigace

Názor k článku Předčasné splacení hypotéky zdraží. Možná ale méně, než se čekalo od L. - Aktuální stav neplatí "dlouhé roky". Ještě před cca...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2023 9:43

    L.

    Aktuální stav neplatí "dlouhé roky". Ještě před cca deseti lety platilo, že když si půjčím peníze na X let s nějakým splátkovým kalendářem, tak to prostě platí. Mimořádně snížit jistinu bylo možno (bez domluvy s bankou) pouze při refixaci, kdy si člověk půjčil na další období méně, než zbývalo. A to dávalo smysl.

    Pak ale ty podmínky byly pro dlužníky postupně změkčovány a banky byly nuceny umožnit mimořádné splátky mimo domluvený platební kalendář. Dobře, v určité míře je to krok ke spotřebitelům. Bohužel se to přestřelilo a dnes je možné porušovat platební kalendář s minimálním postihem a fixace prakticky ztratila význam.

    Současný stav platí jen pár let a hypotéční trh je pomalý a nějakou dobu trvá, než problém vyhřezne a nabyde na síle. Plus nedávné zvýšení úroků akcelerovalo "turistiku" dlužníků. a mnohem častěji refinancují jinam před uplynutím fixace.

    Dřív měl člověk svobodnou vůli. Buď jel s bankou v předvídatelném režimu a měl za to nižší úrok. Nebo si domluvil možnost mimořádných splátek za cenu vyššího úroku. Teď ale stát lidem zakazuje první možnost a nutí je do té druhé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).