Hlavní navigace

ERÚ uvádí, že o nových tarifech jedná s ministerstvem. To o ničem neví

5. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle ERÚ už úřad diskutuje nad možnými sociálními tarify s ministerstvem práce. To ale zatím nic neví a žádné podklady od ERÚ nemá.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve zveřejněném tiskovém prohlášení uvedlo, že dosud nemá žádné konkrétní informace týkající se plánovaných změn tarifní soustavy u cen elektřiny. Nikdo ze zástupců Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zatím ministerstvo nekontaktoval.

Nám ale přímo do redakce serveru Měšec.cz mluvčí ERÚ Jiří Chvojka v oficiálním tiskovém prohlášení 27. ledna tvrdil, že už s MPSV o tarifech, resp. o případných sociálních tarifech, které by měly mírnit dopady NTS, jedná:

Jednáme i s ministerstvem práce a sociálních věcí o zavedení sociálních tarifů. Z pohledu ERÚ nemůžeme jednat o dotacích nebo nějakých podobných výjimkách, budeme prostě upravovat ceny jednotlivých tarifů tak, aby nikdo nebyl poškozen. V případě, že by se to ukázalo neproveditelné, nový tarifní systém neodsouhlasíme. Nechceme dělat výjimky, protože je to prostor pro zneužívání a pro pokřivení systému, ale některé speciální sazby nebo tarify budou mít úlevu a vyplatí se jen lidem, kteří do něj nyní spadají, napsal nám přímo Chvojka.

MPSV dále uvádí, že zatím nemá k dispozici žádné dokumenty nebo analýzy ERÚ, které by popisovaly možný dopad změn tarifů cen energií na české domácnosti. 

ERÚ nás do dnešního dne nekontaktoval, veškeré informace máme jen z médií, řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Podle ERÚ má veřejnost půl roku na to, aby se ozvala kvůli NTS. Pokud se chcete podílet na změně – bude-li nějaká – prosím posílejte své námitky nebo třeba jen výsledky z kalkulačky s tím, jak vás finančně zatíží, přes tento webový formulář přímo na ERÚ.

Máte-li chuť, zašlete nám váš podnět i odpověď ERÚ na e-mail redakce@mesec.cz. Rádi bychom mapovali kvalitu konzultačního procesu a porovnali, zda jsou odpovědi paušální nebo opravdu reagují na jednotlivé námitky.

Dodala ale také, že na základě úkolu od předsedy vlády spolupracují s Ministerstvem průmyslu a obchodu na řešení dopadu změny části platby za elektřinu. Ministr Mládek má za úkol udělat základní analýzu, pak můžeme teprve začít diskutovat o možných sociálních dopadech, vysvětlila ministryně.

dan_z_prijmu

O důsledcích nové tarifní struktury jsme vás informovali v článku Za úsporné spotřebiče už neutrácejte. Podle nových tarifů stejně neušetříte (PŘÍKLADY)

Závěrem dodala, že jestli ke změně od příštího roku dojde, nové tarify elektřiny by měly být nastaveny tak, aby neohrozily ekonomickou situaci českých domácností, zvláště těch, kde žijí senioři nebo samoživitelky a samoživitelé s dětmi. Ministerstvo práce a sociálních věcí je podle ní po předložení nezbytných analýz připraveno spolupracovat se všemi zainteresovanými účastníky.

Z Energetického regulačního úřadu jsme od pana Jiřího Chvojky obdrželi odpověď na náš dotaz ohledně vyjádření MPSV, podle kterého dosud ERÚ ministerstvo nekontaktoval:

Na toto téma jsme si s MPSV vyměnili asi 10 dopisů (je to širší téma energetické chudoby, sociálních tarifů…), já osobně byl na dvou jednáních, MPSV nám poskytlo data pro výpočet toho, zda se shoduje metodika ministerstva pro sociální dávky s praxí dle ERÚ, paní ministryně nám sama odepsala na dopis v lednu tohoto roku, že se ministerstvo rádo všech jednání zúčastní. Spolupráce v této oblasti trvá již od začátku roku 2015, řekl serveru Měšec.cz Chvojka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).