Hlavní navigace

Cestujete do zahraničí se psem? Pozor, ať máte v pořádku „papíry“

15. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Cestování se zvířetem na dovolenou mimo ČR může být komplikované. Záleží na tom, kolik zvířat s vámi jede, jestli mají potřebné papíry a nutná očkování. Na co tedy nezapomenout, aby s vámi zvíře mohlo odjet?

Řada lidí dnes cestuje do zahraničí i s domácími mazlíčky. Někteří třeba proto, že nesehnali pro zvíře hlídání, a jiní zase z důvodu, že jednoduše chtějí na dovolenou i se svým psem. Legislativa samozřejmě umožňuje, abyste se zvířetem vycestovali za hranice České republiky, ale musíte splnit řadu podmínek. A pokud jste situaci nezačali řešit včas, už to letos v létě možná nestihnete.

Cestování v rámci EU

Často je v souvislosti s cestováním zvířat užíván pojem zájmový chov. Tím se podle zákona na ochranu zvířat proti týrání myslí zvíře, u kterého není hlavním účelem chovu jeho hospodářský efekt. Tedy zvíře, které je chované například v domácnosti, ale i jinde, a jehož chov slouží hlavně k zájmové činnosti člověka. Případně zvíře slouží člověku jako společník. Zjednodušeně řečeno jde o domácí mazlíčky. Podle Státní veterinární správy se tímto pojmem nejčastěji označují psi, kočky a fretky.

Níže uvedená pravidla se pak týkají pouze neobchodních přesunů. Tedy situací, kdy nejedete do zahraničí zvíře prodat nebo darovat, ale jedete s ním například na dovolenou a zase se s ním z dovolené vrátíte.

Čip nebo tetování je povinné vždy

Vašeho domácího mazlíčka, se kterým se chystáte vycestovat v rámci EU, musí být vždy možné jednoznačně identifikovat. K tomu slouží většinou čip, výjimečně je možné uznat i tetování. Mikročip musí splňovat příslušné ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení, a to ISO 11784 a ISO 11785.

Mikročip neboli transpondér je kapsle z bioskla nebo polymeru o velikosti přibližně 2×11 mm, což představuje velikost asi zrnka rýže. Tento čip je zvířeti vpraven pod kůži, nejčastěji na levé straně krku nebo v okolí lopatky. V čipu je uložena anténa a identifikační kód. Je v něm mimo jiné uložena informace o zemi původu zvířete.

Pokud není vaše zvíře očipované, nesmí vycestovat. Čipování ale netrvá dlouho, a pokud zajdete k veterináři, očipuje zvíře na počkání. A hned poté může zvíře vycestovat. Životnost čipu se odhaduje na 20–25 let, takže většinou vydrží zvířeti na celý život. Pouze pokud by vaše zvíře bylo starší, je potřeba zajít na přečipování, pokud byste s ním chtěli jet na dovolenou.

Uznává se také identifikace pomocí tetování, ale tady je nutné splnit několik podmínek. Tetování musí být jasně čitelné a nerozmazané. A také musí být prokazatelně provedeno po 3. červenci 2011. Pokud toto nemůžete dokázat nebo je tetování rozpité, je nutné nechat zvíře očipovat.

Zvíře cestuje jedině na pas

Každé zvíře musí mít vlastní pas. Ten navíc nemůže vystavit jakýkoli veterinář, ale pouze schválený soukromý veterinární lékař, kterého si můžete vyhledat na webových stránkách Státní veterinární správy. Tito veterináři totiž mají povolení k vydávání pasů od krajské veterinární správy. Tento pas pak platí ve všech členských státech EU. Pas obsahuje:

  • informace o majiteli zvířete,
  • popis zvířete,
  • datum narození,
  • barvu a rozpoznatelné rysy,
  • informace o označení zvířete (čip, tetování),
  • informace o očkování a vyšetřeních.

Do pasu si nechte zapsat, jakou osobu zvíře do zahraničí doprovází. To můžete být vy, jakožto majitel zvířete, ale třeba i někdo jiný. V takovém případě ale musí mít tato osoba vaše písemné zmocnění, které je třeba s sebou vzít.

Na dovolenou se smečkou? Musíte na to chytře

Pokud patříte k těm, co vlastní více zvířat a chtějí vycestovat na dovolenou se všemi, možná to pro vás bude komplikované.

S jedním člověkem může mimo Českou republiku jet maximálně 5 zvířat. Pokud chcete vycestovat s více zvířaty, je potřeba splnit 3 podmínky:

  • každé ze zvířat je starší 6 měsíců,
  • důvodem cesty je účast v soutěži, na výstavě nebo na sportovní akci,
  • písemné přihlášení na tuto akci písemně doložíte.

Z toho vyplývá, že na dovolenou se 6 psy odjet nemůžete. Můžete ale zvířata, která s vámi jedou, papírově rozdělit. Do pasu zvířete se totiž píše osoba, kterou toto zvíře doprovází. Pokud tedy necestujete sami, napíšete jednoduše zvířata, která jsou „navíc“, na někoho jiného. Pak bude v pořádku, že s vámi cestuje 6 psů. I když všech 6 bude patřit vám, bude papírově část psů doprovázet vás a část psů vašeho spolucestujícího.

Kde je povinné očkování?

V některých státech EU platí povinnost, že na jeho území může vstoupit pouze zvíře naočkované proti vybraným nemocem.

Ať jedete s domácím mazlíčkem kamkoli, vždy musí být očkováno proti vzteklině. Na toto pozor. Očkování totiž není platné ihned, ale až po 21 dnech od aplikace nebo ode dne přeočkování. Je tedy potřeba očkování řešit s předstihem. Výjimkou je situace, kdy necháte zvíře přeočkovat v době, kdy ještě nevypršelo původní očkování či předchozí přeočkování. V takovém případě může zvíře vycestovat ihned.

Další problém nastává ve chvíli, kdy cestujete se zvířetem, kterému ještě nebylo 12 týdnů. Mláďata do 12 týdnů se totiž očkovat nesmějí, a abyste s nimi mohli vycestovat, musíte si požádat o výjimku.

V žádosti o výjimku předložíte prohlášení, že se mládě od narození nedostalo do styku s volně žijícím zvířetem druhu, který může vzteklinu přenášet. Nebo bude s mládětem cestovat i matka, na které je zvíře stále závislé. Matka zvířete ale musí být před narozením zvířete očkována a musíte na to mít doklad. Tato výjimka ale neplatí ve Francii, Itálii, na Kypru, v Lotyšsku a ve Španělsku. Tam tedy s mládětem pod 12 týdnů jet nemůžete.

Jiná očkování zase vyžaduje Finsko, Irsko, Malta a Velká Británie. Psi tam musí být ošetřeni proti echinokokóze, tedy musí být odčerveni. Nestačí ale pravidelné podávání přípravku proti odčervení. Toto odčervení musí provést veterinář a zapsat vám do pasu zvířete, že bylo provedeno.

Ošetření proti echinokokóze musí být provedeno 24–120 hodin před vstupem do daného státu. Tedy v rozmezí 1–5 dní. Starší a mladší potvrzení v pase nebude uznáno a pes bude uložen do karantény.

Co když cestujete mimo EU?

Pokud se se zvířaty chystáte vycestovat mimo Evropskou unii do takzvaných třetích zemí, nejsou už pravidla takto jednotná.

dan_z_prijmu

Předně musíte splnit dovozní podmínky té země, do které cestujete nebo přes kterou i jen přejíždíte. Tyto podmínky vám sdělí například na zastupitelském úřadě dané země. 

Informace o některých z těchto států má na svých stránkách Státní veterinární správa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).